Cyberprzestrzeń jako miejsce nowej edukacji medialnej - Iwanicka, Agnieszka (Polskie Towarzystwo Technologii i Mediów Edukacyjnych, 2012)
Nowe media rozwijają się każdego dnia, oferując nieznane do tej pory usługi, zapewniając inne możliwości i sposoby ich wykorzystania. Coraz częściej słyszymy, że – aby nadążyć za tymi zmianami – edukacja medialna powinna przejść transformacje. Musimy ponownie przyjrzeć się założeniom edukacji medialnej i określić kierunek jej rozwoju. Wydaje się, że wiele spraw nie wymaga już takiej uwagi pedagogów medialnych jak kiedyś - młodzi ludzie radzą sobie doskonale w medialnym świecie. Posiadają też kompetencje medialne, w szczególności techniczne i praktyczne, które pozwalają na właściwe wykorzystywanie mediów jako narzędzi pracy intelektualnej, komunikacji i nauki. Młode pokolenie jest w stanie intuicyjnie obsługiwać media, tworzyć komunikaty medialne, dekodować takie komunikaty, a cyberprzestrzeń jest dla nich naturalnym miejscem pozyskiwania informacji, nawiązywania nowych przyjaźni, wypoczynku i rozrywki. Powinniśmy wykorzystać ten fakt i pozyskać cyberprzestrzeń jako miejsce dla nowej edukacji medialnej.

New media are evolving every day, offering unknown services, providing other opportunities and ways of use. In order to keep up with these changes, also media education should undergo transformations – we need to look again at the assumptions and determine which direction to take. It seems that many of the fields no longer require the attention of educators – as they used to – young people are great in media competencies, especially those technical and practical that include proper use of media as tools for intellectual work, communication and learning. The young generation is able to operate the media intuitively, create media, and decode media messages. A virtual environment is the natural place for them to obtain information, make new friendships, for leisure and entertainment – we should take the advantage of this fact and focus on cyberspace as a place for new media education.
Cyberspace as a new media education place
Keywords: Kompetencje medialne; Media competencies; Cyberprzestrzeń; Cyberspace; Edukacja medialna; Media education; Nowe media; New media