Inwentarze kolegium jezuitów w Mińsku oraz jego majątków ziemskich z przełomu roku 1773 i 1774 - Redakcja (Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza, 2025)
Oddawana w ręce Czytelnika książka stanowi kolejną edycję inwentarza kolegium jezuickiego, sporządzonego w wyniku kasaty Towarzystwa Jezusowego na przełomie lat 1773 i 1774. Rękopiśmienne źródło, przechowywane obecnie w Bibliotece Narodowej Ukrainy im. W. Wernadzkiego w Kijowie, stanowi niezwykle cenny materiał do poznania dziejów dawnego Mińska, teraźniejszej stolicy Republiki Białorusi. Jezuici osiedlili się w tym mieście w drugiej połowie XVII stulecia, by rozwinąć szeroko zakrojoną działalność religijną i edukacyjną. Jej świadectwem jest stojący przy rynku kościół pojezuicki, pełniący dziś funkcję katedry archidiecezji mińsko-mohylewskiej. Wstęp monografii przedstawia genezę i rozwój kolegium na tle dziejów miasta. Pierwsza część inwentarza zawiera opis nie tylko zabudowań kolegium, ale i jego uposażenia. Szczególnie cenne są katalog biblioteki i inwentarz apteki. Natomiast druga część omawia dobra ziemskie. The book is yet another edition of a Jesuit college inventory issued after the suppression of the Society of Jesus at the turn of 1773 and 1774. The manuscript source, now preserved in the Wernadskyj National Library of Ukraine in Kyiv, provides a deep insight into the history of Minsk, the present-day Belarusian capital. The Jesuits settled there in the second half of the 17th century to develop a diverse religious and educational activity. A testimony of that is the post-Jesuit church, still standing on the old market square, which now serves as the cathedral of the Minsk and Magilev archbishopric. The first part of the inventory describes not only the college buildings but also equipment. The library catalogues and the pharmacy’s inventory are among the most informative sections. The second part presents the college’s landed estates. The introduction presents the college’s foundation and development against the background of the city’s history.
Keywords: Wielkie Księstwo Litewskie; Rzeczpospolita Obojga Narodów; Towarzystwo Jezusowe; wiek XVIII; źródła rękopiśmienne; Mińsk