Zróżnicowanie poziomu życia mieszkańców Unii Europejskiej - Babiak, Jerzy (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2013)
W artykule przedstawiono problematykę zróżnicowania poziomu życia mieszkańców Unii Europejskiej. W pierwszej części zaprezentowano zagadnienia teoretyczne dotyczące mierzenia różnych wymiarów jakości życia w ramach badań prowadzonych przez Unię Europejską (EU-SILC, EQLS) oraz międzynarodową organizację Help Age International (GAWI). W drugiej zasadniczej części artykułu analizie poddano wybrane obiektywne i subiektywne wskaźniki: poziomu ekwiwalentnych dochodów do dyspozycji (współczynnik Giniego), sytuacji gospodarstw domowych w poszczególnych państwach, a także jakości życia mieszkańców w wieku 60 lat i więcej. Trzecia część artykułu przedstawia analizę oceny poziomu zagrożenia ubóstwem i wykluczeniem społecznym w Unii Europejskiej.

The paper presents the issue of the varied standards of living in the European Union. The first part of the paper discusses theoretical matters concerning the measurement of various dimensions of the quality of life examined by the European Union (EU-SILC, EQLS) and an international organization Help Age International (GAWI). The second, fundamental part of the paper analyzes selected objective and subjective indicators, such as equivalent levels of disposable income(Gini coefficient), the situation of households in different countries as well as the quality of life of senior citizens (aged 60 plus). The third part of the paper is an analysis of the assessment of the threat of poverty and social exclusion in the European Union.
Variations in the living standards of European Union citizens
Keywords: Unia Europejska; polityka społeczna UE