Zwalczanie nieuczciwej konkurencji instrumentami prawa karnego - Pająk, Maciej (My University, 2024)
Autor pracy założył, że przy tworzeniu przepisów karnych regulujących różne aspekty życia gospodarczego, zbyt mało uwagi poświęca się zagadnieniu prawidłowej kryminalizacji. Głównym problemem poruszonym w pracy jest proporcjonalność zwalczania nieuczciwej konkurencji instrumentami prawa karnego. Przedmiotem szczegółowej analizy uczyniono przepisy karne ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji. W pracy wykazano, że ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji z 1994 r. jest zasadniczo odwzorowaniem ustawy historycznej z 1926 r., tak w zakresie wybranego modelu (dualizm środków cywilnych i karnych) oraz typów czynów zabronionych. Aby rozważyć konieczność ingerencji prawnokarnej z punktu widzenia zasady subsydiarności prawa karnego, przedstawiono środki cywilnoprawne i administracyjnoprawne. Poruszono też problemy interpretacyjne znamion czynów zabronionych, wskazując na brak precyzji ustawodawcy. Stąd wynikają dalsze rozważania, związane z zasadą nullum crimen sine lege certa. W pracy omówiono również relacje przepisów określających delikty cywilnoprawne oraz przepisy karnoprawne ustawy. Posłużono się wybranymi modelami prawidłowej kryminalizacji, oceniając według nich skuteczność, proporcjonalność i konieczność funkcjonowania przepisów penalnych ustawy. Konkluzją pracy jest postulat de lege ferenda o konieczności uchylenia przepisów karnych ustawy. W ocenie autora, przepisy prawnokarne ustawy nie spełniają postulatu ultima ratio i niekorzystnie wpływają na stosunki gospodarcze, zatem konieczne jest ograniczenie prawa karnego pozakodeksowego w gospodarce. It was assumed by the author that when creating provisions of criminal law regulating various aspects of economic life, too little attention is paid to the issue of proper criminalization. The main problem addressed in the thesis is the proportionality of combating unfair competition with criminal law instruments. While the subject of detailed analysis are the criminal provisions of the Act on Combating Unfair Competition (Polish: ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji). The thesis presents that the 1994 Act on Combating Unfair Competition essentially constitutes a reproduction of the historical act of 1926, both in terms of the selected model (dualism of civil and criminal measures) and types of criminal acts. Civil and administrative law measures were presented to consider the necessity of criminal law interference from the criminal law subsidiarity principle’s perspective. Problems of interpretation of the elements of criminal acts were also raised, pointing to the lack of precision of the legislator. Further considerations arose therefrom, related, in particular, to the nullum crimen sine lege certa principle. The relationship between the provisions defining civil law torts and the criminal law provisions of the Act was also described. Selected models of proper criminalization were used to evaluate the effectiveness, proportionality and necessity of the criminal provisions of the Act. The conclusion of the thesis is a de lege ferenda postulate on the necessity to repeal the criminal provisions of the Act. According to the author's opinion, the criminal law provisions of the Act do not meet the ultima ratio postulate and adversely affect economic relations. Therefore, it is crucial for the economy to limit the criminal law provisions not regulated directly in the Criminal Code.
Combating unfair competition with criminal law instruments
Wydział Prawa i Administracji
Keywords: nieuczciwa konkurencja; prawo karne; racjonalna kryminalizacja; unfair competition; criminal law; rational criminalization