Gra w film. Funkcjonowanie środków filmowego wyrazu w grach wideo - Sikorska, Joanna (My University, 2019)
Celem rozprawy doktorskiej zatytułowanej Gra w film. Funkcjonowanie środków filmowego wyrazu w grach wideo jest zbadanie różnorodnych zależności między dwoma pokrewnymi mediami audiowizualnymi: filmem oraz grami cyfrowymi. Autorka skupia się na sposobach, w jakie poetyki filmu funkcjonują w interaktywnym medium elektronicznym. Designerzy coraz częściej, na skutek rozwoju technologicznego, wykorzystują środki filmowego wyrazu w grach wideo. Naśladowanie różnorodnych form kinematograficznej ekspresji prowadzi do istotnych przetworzeń w obrębie sposobów projektowania wirtualnych rzeczywistości. Twórcy gier wideo reinterpretują poetyki filmu, co widoczne jest na poziomie inscenizacji, konstrukcji przestrzeni kadrowej, wykorzystania montażu oraz sposobów projektowania audiosfery. Autorka, rozważając funkcjonowanie środków filmowego wyrazu w grach, bada wstępnie przyjętą hipotezę, że użycie poetyk filmowych stymuluje i symuluje interakcje gracza z cyfrowym środowiskiem. Odwołują się one do wiedzy użytkownika na temat struktur narracyjnych i dramaturgicznych oraz konwencji gatunkowych, a tym samym ułatwiają funkcjonowanie w wirtualnej rzeczywistości.

The aim of the doctoral dissertation titled Film-playing. The Use of Film Poetics in Video Games is the examination of interrelations between two audiovisual media: films and video games. The author focuses on the way in which particular elements of poetics of film function in an interactive electronic medium. Owing to recent technological progress, video games are becoming increasingly more similar to cinematography in terms of its poetics. The use of forms of audiovisual cinematic means of expression in video games causes significant transformations in the way of virtual worlds are designed. In the dissertation the author puts forward a hypothesis that the use of film poetics in video games affects a player’s immersion. It appeals to the user’s knowledge of cinematography conventions of genres and narrative structures as well as stimulates and simulates their interactions with digital environment. In other words, the use of forms of audiovisual cinematic means of expression enables the player to function and navigate in the virtual space. The film poetics is being transformed in video games which conduces to its numerous reinterpretations. The author analyzes selected electronic games in order to examine the preliminary assumption that both visual and audial forms of cinematic means of expression involve the user in a gameplay.
Film-playing. The Use of Film Poetics in Video Games
Wydział Filologii Polskiej i Klasycznej UAM
Keywords: gry wideo; film; poetyka; groznawstwo; filmoznawstwo; video games; game studies; poetics; film studies