Poznańska szkoła metodologiczna. Geneza, oryginalność, znaczenie - Brzechczyn, Krzysztof (Wydawnictwo Miejskie Posnania, 2025)
Artykuł przedstawia w syntetyczny i popularny sposób rozwój intelektualno-instytucjonalny i najważniejsze osiągnięcia naukowe Poznańskiej Szkoły Metodologicznej na tle historii filozofii polskiej w XX w. Osią narracji są najważniejsze dokonania naukowe Jerzego Kmity, Leszka Nowaka i Jerzego Topolskiego.
Keywords: Poznańska szkoła metodologicznaa; Leszek Nowak; Jerzy Kmita; Jerzy Topolski; idealizacja; nie-Marksowski materializm historyczny; społeczno-regulacyjna teoria kultury; marksizm analityczny