Stronnictwo saskie na Litwie w pierwszym okresie panowania Augusta II - Grala, Tomasz (My University, 2017)
Praca wykorzystuje metodę powszechnie przyjętą dla prezentacji historii stronnictw politycznych. Pierwszy rozdział przedstawia tło historyczne skupiając się na sposobach funkcjonowania stronnictw królewskich w czasie wcześniejszych panowań: Michała Korybuta Wiśniowieckiego i Jana III Sobieskiego. Opisane są w nim również wydarzenia rozgrywające się w czasie interregnum: początek litewskiej wojny domowej, oraz proces formowania się stronnictwa saskiego na polu elekcyjnym. Kolejny rozdział pokazuje różne aspekty organizacji stronnictwa: powiązania pomiędzy jego członkami, wpływ jaki miało na kariery popleczników króla, oraz dzielące je konflikty wewnętrzne pomiędzy poszczególnymi fakcjami. W opisywanym okresie to właśnie podziały i konflikty wewnętrzne najbardziej wpływały na słabość stronnictwa saskiego na Litwie. W rozdziale trzecim omówione są powiązania pomiędzy stronnictwem saskim na Litwie a wojskiem i dyplomacją. Ostatni z rozdziałów śledzi proces rozpadu stronnictwa saskiego na Litwie po abdykacji Augusta II w wyniku traktatu altranstadzkiego. Pracę uzupełniają trzy aneksy. Opublikowane w nich tabele prezentują w sposób przejrzysty listy stronników Augusta II w czasie różnych wydarzeń z jego panowania oraz jego przeciwników którzy wystąpili przeciw niemy po rozdwojonej elekcji.

The work follows the standard method for depicting the history of political factions. The first chapter describes the historical background and the way the royal factions functioned during the reigns of Michał Korybut Wiśniowiecki and Jan III Sobieski. It also follows the events of the interregnum: the beginning of the Lithuanian civil war and the formation of the Saxon party during the election. Following chapter shows different aspects of organization of the faction: the links between its members, the influence it had on the careers of kings supporters and the conflicts between the members of different sub factions. During this time span internal divisions were the main problem of the Saxon party. Third chapter follows the connections between this political faction and the military and diplomacy. Final chapter deal with the collapse of the Saxon faction in the Grand Duchy of Lithuania following the Treaty of Altranstädt. Three appendixes are included. Tables published there presents in clear form lists of supporters of August II during different events of his reign as well as his antagonists that stood against him after the dual-election.
Saxon faction in Lithuania during the first period of Reign of August the II
Keywords: Rzeczpospolita Obojga Narodów; Wettynowie; Wielkie Księstwo Litewskie; August II Mocny; Wielka Wojna Północna; Polish-Lithuanian Comonwealth; Wettins; Grand Duchy of Lithuania; August II; Great Northern War