Złożoność pisma na przykładzie znaków chińskich - Kordek, Norbert (Wydawnictwo Rys, 2012)
Tematem artykułu jest krytyczne przedstawienie dwóch metod obliczania złożono- ści graficznej znaków pisma, ze szczególnym uwzględnieniem znaków chińskich. Głównym celem jest wstępna weryfikacja adekwatności metody kompozycyjnej Altmanna (Altmann 2004) i intersekcyjnej Peusta (Peust 2006) do analizy pisma chińskiego. Zaproponowana zostanie interpretacja elementów graficznych znaków chińskich w metodzie kompozycyjnej oraz modyfikacja reguł obliczania złożoności intersekcyjnej. Przedstawiona również będzie analiza porównawcza wyników uzyskanych za pomocą wspomnianych metod na próbie znaków z liczbą kresek i kresek podstawowych w znakach.
Abstract (Complexity of Script on the Example of Chinese Characters). This paper dis- cusses two methods of measuring the graphical complexity of script, focusing on the Chinese characters. Main purpose is to establish the validity of the compositional (Altmann 2004) and intersectional (Peust 2006) methods for the analysis of Chinese script. The interpretation of the graphical elements of Chinese characters in the compositional method and the modification of the rules of calculation in the intersectional method will be proposed. The comparative analysis of the values of complexity obtained for the sample set of characters by the two methods with the number of stokes and basic strokes will also be introduced.
Keywords: złożoność pisma; pismo chińskie; język chiński; językoznawstwo kwantytatywne