Miłował Boga i Polskę. Bp Juliusz Bursche (1862–1942) - Brzechczyn, Krzysztof (Instytut Pamięci Narodowej, 2025)
Artykuł przedstawia sylwetkę bp. Juliusza Burschego, zwierzchnika Kościoła Luterańskiego na ziemiach polskich. W artykule przedstawiona jest działalność patriotyczna, kościelna i ekumeniczna tytułowej postaci na tle burzliwych czasów, w których przyszło mu żyć: przełomu XIX i XX wieku, I wojny światowej, międzywojnia i II wojny światowej.
Keywords: protestantyzm; luteranizm; Bursche; patriotyzm; II wojna światowa; ekumenizm; Śląsk Cieszyński