Dydaktyka literatury wobec potrzeb nauki języka w warunkach obcokulturowych - Karolak, Czesław (Wydawnictwo Naukowe UAM, 1999)
Tematem książki są problemy i strategie rozumienia obcojęzycznego tekstu fikcjonalnego (literackiego). Tekst literacki jako narzędzie nabywania kompetencji kulturowej i jego wykorzystanie w dydaktyce obcojęzycznej stanowią tu zasadniczy punkt odniesienia w budowaniu koncepcji programów i materiałów nauczania.
Keywords: Dydaktyka literatury; Nabywanie kompetencji kulturowej