Reaktywność silanów w procesach sililowania alkenów i alkoholi w obecności trialkilohydroboranów litowców - Zaranek, Maciej (My University, 2019)
Celem badań stanowiących treść rozprawy doktorskiej było określenie reaktywności wodorosilanów w reakcjach addycji i sprzęgania w układach katalitycznych powstających w obecności trialkilohydroboranów litowców, ze szczególnym uwzględnieniem przemian, jakim mogą one ulegać pod wpływem środowiska reakcji. Na podstawie wyników przeprowadzonych badań ustalono, że trietylohydroboran sodu użyty w układzie reakcyjnym zawierającym kompleks kobaltu(II) jest niezbędny do zajścia reakcji, pełniąc jednak tylko rolę aktywatora. Po drugie, trietylohydroborany sodu, potasu i litu, wobec braku kompleksów metali, same mogą katalizować powstanie produktów hydrosililowania winyloarenów i podobnych związków. Po trzecie, w przypadku, gdy substraty należą do grupy alkoholi, jedyną reakcją jest dehydrogenujące sprzęganie z utworzeniem alkoksysilanów i gazowego wodoru. Wykazano w ten sposób, że trialkilohydroborany litowców, będące częstymi czynnikami aktywującymi układy katalityczne oparte na kompleksach metali przejściowych, w odpowiednich warunkach mogą wywierać bezpośredni wpływ na przebieg reakcji.

The aim of the study described in this very thesis was to determine the reactivity of hydrosilanes in the addition and coupling reactions with the aid of catalytic systems formed in the presence of alkali metal trialkylborohydrides, with particular consideration of possible changes induced to the latter by the reaction environment. On the basis of the results of the research carried out, it was first established that in a reaction system containing cobalt(II) complex, the presence of sodium triethylhydroborate is required for any reaction to happen, as it activates the former. Secondly, triethylhydroborates of sodium, potassium, and lithium, in the absence of any metal complex, can themselves catalyse selective formation of Markovnikov-type products of hydrosilylation of vinylarenes and similar compounds. If alcohols are substrates, the only reaction taking place is dehydrogenative coupling with hydrosilanes yielding alkoxysilanes. It has therefore been shown that alkali metal trialkylborohydrides, which are often used as activators of transition-metal-based catalytic systems, under some conditions can exert direct influence on the reaction pathway.
Reactivity of silanes in silylation of alkenes and alcohols in the presence of alkali metal trialkylhydroborates
Wydział Chemii
Keywords: trialkilohydroborany; trialkylhydroborates; hydrosililowanie; hydrosilylation; dehydrogenujące sprzęganie; dehydrogenative silylation; kataliza; catalysis