Starania o utraconą kaplicę Zboru Kościoła Chrześcijan Baptystów w Poznaniu w latach 1945-1956 - Brzechczyn, Krzysztof (Instytut Pamięci Narodowej, 2008)
Na tle zwięzłej charakterystyki teologii baptystycznej i historii baptyzmu na ziemiach polskich artykuł przedstawia starania Zboru Kościoła Chrześcijan Kościoła Baptystów w Poznaniu o odzyskanie utraconej kaplicy przy ul. Przemysłowej 48, która po wojnie została przejęta przez Miejski Urząd Informacji i Propagandy. Wieloletnie starania przyniosły niewielki sukces, gdyż we wrześniu 1954 władze kwaterunkowe miasta Poznania przyznały dwa pokoje do odprawiania nabożeństw. Dopiero w 1962 roku zbór baptystyczny otrzymał – do dzisiaj użytkowaną kaplicę przy ul. Grunwaldzkiej 53.
Keywords: baptyzm; realny socjalizm