Uwarunkowania konfliktów etnopolitycznych w państwach wielonarodowościowych - Jakubowski, Andrzej (Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM w Poznaniu, 2018)
Znaczenie czynnika etnicznego w wielu sferach współczesnego życia politycznego i społecznego nie tylko nie maleje, ale wręcz wzrasta, stając się przy tym ważnym źródłem sytuacji konfliktogennych w polityce wewnętrznej państw i niekiedy prowadząc do wybuchu konfliktów zbrojnych. Celem niniejszego artykułu jest próba konceptualizacji uwarunkowań współczesnych konfliktów etnopolitycznych, w których główną osią podziału stron pozostają różnice na płaszczyźnie etnicznej i narodowościowej w wymiarze historycznym, etniczno-demograficznym, społecznoekonomicznym, społeczno-kulturowym i politycznym.

The importance of ethnicity in many areas of contemporary political and social life is increasing rather than decreasing. Ethnicity still remains an important source of conflicts in the internal politics of states, often leading to the outbreak of armed conflicts. This article attempts to conceptualize the conditions of modern ethnopolitical conflicts in which ethnic differences lie at the heart of the division between the parties in its historical, ethno-demographic, socio economic, socio-cultural and political dimensions.
Keywords: konflikt etnopolityczny; uwarunkowania konfliktów; konflikty w państwach wielonarodowościowych; ethnopolitical conflict; determinants of the conflicts; conflicts in multiethnic states