Political Participation and New Technologies of Communication in Spain - Luengo, Óscar; Fernández-García, Belén (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM, 2017)
The consolidation of the Internet as not only a media outlet, but also a multifunctional platform, has put into question the traditional relationship between media and political participation. The latest political developments in Spain, such as the 15-M movement or the success of Podemos, show that new technologies increase the options for new and fresh ways of political activism. This study provides a diagnosis of the role played by new technologies of communication, particularly the Internet, in political activism in Spain. The results show a noteworthy dissemination of the Internet as a political information source, as well as a platform to participate in politics. In addition, the analysis suggests that online participation is a phenomenon more popular among young people, with high studies and located on the ideological left. This profile is similar to that of citizens who support the new political forces like Podemos and the different citizens’ movements which are demanding a reconfiguration of the democratic system in Spain.

Konsolidacja Internetu będącego nie tylko medium, ale także wielofunkcyjną platformą, podważyła tradycyjne relacje między mediami a partycypacją polityczną. Najnowsze wydarzenia polityczne w Hiszpanii, takie jak ruch 15-M czy sukces partii Podemos pokazują, że nowe technologie zwiększają możliwości nowych i nowatorskich sposobów aktywności politycznej. Niniejszy artykuł stanowi diagnozę roli, jaką odgrywają nowe technologie komunikacyjne, w szczególności Internet, w działalności politycznej w Hiszpanii. Wyniki pokazują godne uwagi upowszechnienie Internetu jako źródła informacji politycznych, a także jako platformy partycypacji politycznej. Analiza sugeruje ponadto, że partycypacja w sieci jest zjawiskiem bardziej popularnym wśród młodych ludzi z wykształceniem wyższym i mających poglądy lewicowe. Profil ten jest zbliżony do charakterystyki obywateli, którzy wspierają nowe siły polityczne, takie jak Podemos i różne ruchy obywatelskie domagające się przebudowy systemu demokratycznego w Hiszpanii.
Partycypacja polityczna i nowe technologie komunikacyjne w Hiszpanii
Keywords: Internet; Internet; new technologies; nowe technologie; media; media; political activism; aktywność polityczna; e-activism; e-aktywność