Leksyka i frazeologia socjolektu biegaczy nieprofesjonalnych - Kijak, Agnieszka (My University, 2019)
Przedmiotem rozprawy jest słownictwo i frazeologia biegaczy nieprofesjonalnych. Cel pracy stanowiły zebranie, opracowanie oraz analiza jednostek leksykalnych dyferencyjnych w stosunku do polszczyzny ogólnej i tworzących socjolekt biegaczy nieprofesjonalnych. Materiał badawczy pozyskano zarówno z obserwacji kontaktów bezpośrednich, jak i ze źródeł drukowanych, takich jak: czasopisma, książki, a także z następujących źródeł internetowych: forów, blogów, stron internetowych oraz internetowych wersji czasopism. Podczas analizy i interpretacji wykorzystane zostały połączone metodologie: socjolingwistyczna i strukturalistyczna z elementami pragmalingwistyki, lingwistyki kulturowej i kwantytatywnej. W części teoretyczno-metodologicznej pracy omówiono zakres badań. Przedstawiono rozważania na temat rozumienia i historii terminologii związanej z językami środowiskowymi, opis stanu badań ze szczególnym uwzględnieniem socjolektów sportowych, a także charakterystykę biegaczy nieprofesjonalnych i uprawianej przez nich dyscypliny oraz sposobów komunikacji, jakie badana grupa wykorzystuje. Część materiałowo-analityczna zawiera słownik opracowany w układzie tematycznym, który obejmuje 612 jednostek leksykalnych typowych dla środowiska biegaczy nieprofesjonalnych. Kolejne rozdziały tej części rozprawy stanowią: charakterystyka pól i wyróżnionych w nich podpól tematycznych oraz analiza formalna socjolektalnych jednostek leksykalnych. W pracy uwzględniono także zagadnienia funkcjonalnego zróżnicowania socjolektu biegaczy i ich świadomości językowej.

The subject of this dissertation is vocabulary and phraseology of non-professional runners.The aim of my research is the collection and lexicographic description, as well as linguistic analysis of lexical units cocreated by non-professional runners. The research material was obtained both from observations of direct contacts and from printed sources, such as magazines, books, and from the following Internet sources: forums, blogs websites and online versions of magazines. During the analysis and interpretation, combined methodologies were used: sociolinguistic and structuralist with elements of pragmalinguistics, cultural and quantitative linguistics. In the theoretical part of the work I presented the scope of research, considerations on the understanding and history of terminology related to environmental languages, as well as a description of the state of research with a particular focus on sports sociolects and also the characteristics of non-professional runners and discipline practiced by them, as well as the methods of communication used by the surveyed group. The analytic part contains a dictionary developed in a thematic arrangement, has 612 lexical units typical of non-professional runners. The next chapters of this part is a description of the thematic fields and the semantic sub-titles distinguished in them and a formal analysis of sociolectal lexical units. The disertation also discusses issues the stylistic and functional differentiation of runners' sociolect, the diversity of the material sources and the expressiveness of sociolect's units and also contains remarks on the language awareness of runners.
Lexics and Phraseology of the Sociolect of Non-professional Runners
Wydział Filologii Polskiej i Klasycznej
Keywords: socjolekt; sociolect; leksyka; lexics; frazeologia; phraseology; bieganie; running