Teorie stosunków międzynarodowych w strukturze wiedzy humanistycznej o systemie światowym (cywilizacji światowej) - Klementewicz, Tadeusz (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2012)
W artykule rozważany jest problem integracji wiedzy humanistycznej, koniecznej do opisu struktury i funkcjonowania współczesnej cywilizacji. Wiedza ta gromadzona jest w instytucjonalnych ramach różnych dyscyplin nauk społecznych. Paradoksalnie stosunkowo mało eksponowane miejsce w podziale pracy badawczej zajmuje nauka o stosunkach międzynarodowych. Jej domeną w dotychczasowym kształcie – jest bowiem aspekt relacji między państwami, rozumianymi jako suwerenne jednostki geopolityczne. Większe inspiracje i walory heurystyczne zawiera dorobek world history (W. McNeill, J. Goody, K. Pomerantz), makrohistorycznej socjologii (P. Burke, M. Mann, Ch. Tilly) czy teorii systemów-światów F. Braudela czy I. Wallersteina. W artykule przedstawiona jest w zarysie transdyscyplinowa strategia badania cywilizacji światowej.

The paper deals with the issue of the integration of humanistic knowledge that is indispensable to describe the structure and functioning of contemporary civilization. Such knowledge is collected in the institutional framework of various branches of social sciences. Ironically, the science of international relations occupies a relatively inconspicuous position in the division of research since its present form has been mainly preoccupied with the aspect of relations between states, understood as sovereign geopolitical entities. The achievements of the world history (W. McNeill, J. Goody, K. Pomerantz), macrohistorical sociology (P. Burke, M. Mann, Ch. Tilly), and the worlds-systems theory by F. Braudel and I. Wallerstein offer more inspiration and heuristic merit. The paper outlines the transdisciplinary strategy of research into global civilization.
International Relations theories in Human Knowledge of the World System