Wpływ chińskiej inicjatywy Pasa i Szlaku na bezpieczeństwo wybranych państw Europy Środkowo-Wschodniej - Tomaszewska, Paula (My University, 2025)
Dysertacja doktorska porusza problem realizacji chińskiej inicjatywy w regionie Europy Środkowo-Wschodniej z perspektywy wpływu na różne aspekty bezpieczeństwa wybranych do analizy państw. W pracy uwzględniono trzy kluczowe elementy analizy naukowej: deskryptywny, eksplanacyjny oraz preskryptywny. Szczegółowej analizie poddano sześć studiów przypadków państw EŚW uczestniczących w BRI: Polska, Węgry, Słowacja, Serbia, Chorwacja i Białoruś. Stwierdzono, że reakcje tych państw były zróżnicowane w zależności od ich indywidualnych interesów gospodarczych i politycznych. Zauważono również, że percepcja ryzyka związanego z chińskimi działaniami nie jest jednolita, co wynika z odmiennych podejść do architektury bezpieczeństwa. The dissertation addresses the implementation of the Chinese initiative in the Central and Eastern European region from the perspective of its impact on various aspects of security of the countries selected for analysis. The thesis considers three key elements of scientific analysis: descriptive, exploratory and prescriptive. Six case studies of CEE countries participating in the BRI were analysed in detail: Poland, Hungary, Slovakia, Serbia, Croatia and Belarus. It was found that the reactions of these countries varied according to their individual economic and political interests. It was also noted that the perception of risk associated with Chinese actions was not uniform, due to different approaches to security architecture.
The impact of China's Belt and Road initiative on the security of selected Central and Eastern European countries
Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa
Keywords: Chińska inicjatywa Pasa i Szlaku; Jedwabny Szlak; Europa Środkowo-Wschodnia; bezpieczeństwo; Chińska Republika Ludowa; China's Belt and Road Initiative; Silk Road; Central and Eastern Europe; security; People's Republic of China