O (s)traconym i odnalezionym skarbie. Macierzyństwo kobiet uzależnionych od alkoholu - Włodarczyk, Ewa (Wydawnictwo Naukowe UAM, 2020)
Adrienne Rich (2000) stwierdziła, że wiemy więcej o powietrzu, którym oddychamy i o morzach, przez które podróżujemy niż o naturze i znaczeniu macierzyństwa. Jeszcze mniej wiemy o macierzyństwie kobiet, które zostało ukształtowane, a może i zdeformowane przez dyktaturę alkoholu w życiu tych kobiet, która nie pozostawiała zbyt wiele miejsca na pełne doświadczanie macierzyństwa. A problem uzależnienia od alkoholu kobiet, które są matkami, przecież istnieje, skrzętnie ukrywany przez te kobiety, silnie zabarwiony ich poczuciem winy i wstydu, odczuwanymi przez nie tak w okresie uzależnienia od alkoholu, jak i w procesie zdrowienia. To oblicze macierzyństwa zarysowane zostało w narracjach respondentek (w badaniach własnych i koordynowanych), sięgających pamięcią do przeszłości i przyglądających się sobie i swojemu macierzyństwu w teraźniejszości.
Keywords: macierzyństwo; kobiety; uzależnienie od alkoholu