Analiza litofacjalna osadów budujących wzniesienie morenowe na zachód od Lubska - Ratajczak, Magdalena; Tomczyk, Cezary (Wydawnictwo Poznańskiego Towarzystwa Przyjaciół Nauk, 2006)
Celem niniejszego artykułu jest zaprezentowanie analizy litofacjalnej osadów budujących wzniesienie morenowe, uważane za morenę czołową spiętrzoną. W badanym stanowisku występujące osady są zaburzone glacitektonicznie. Dominują zaburzenia w postaci łusek glacitektonicznych, podkreoelonych wyraźnymi powierzchniami oelizgowymi. Starano się zrekonstruować cechy diagnostyczne osadów, a na ich podstawie środowiska sedymentacyjne sprzed powstania zaburzeń glacitektonicznych. Szczególny nacisk położono na analizę cech strukturalno-teksturalnych glin morenowych, które są nośnikiem ważnych informacji stratygraficznych, jak i stanowią doskonały sedymentacyjny zapis informacji o dynamice i kierunkach ruchu mas lodowych.