Struktura i układ psychodynamiczny w psychodramie - Michałowska, Danuta Anna (My University, 2013)
W terapii pracując metodą psychodramy wykorzystuje się pojęcie „roli”, „bycia w roli”, „odgrywania roli”, podobnie jak w dramie stosowanej na gruncie profilaktyki i edukacji. Są to metody pracy grupowej, w trakcie której uczestnicy aktywizują się uruchamiając wyobraźnię i myślenie symboliczne, przyjmując role o specyficznej konstrukcji w celu zrozumienia (dokonania wglądu) i podjęcia prób rozwiązania nurtujących ich problemów.
Materiał dydaktyczny jest przeznaczony dla studentów specjalności nauczycielskiej w ramach modułu kształcenia psychopedagogicznego i dydaktycznego, tematyka odnosi się do współczesnych teorii rozwoju osobowości, teorii kształcenia i wychowania oraz praktyki edukacyjnej, z uwzględnieniem kreatywnych metod pracy grupowej.
Keywords: psychodrama; rola w psychodramie