Spójność multimodalnego przekazu reporterskiego w krótkiej relacji telewizyjnej "na żywo" - Karaśkiewicz, Agata (My University, 2016)
Mimo wieloletnich badań nad zjawiskiem spójności w tekście i w dyskursie, nie wypracowano jeszcze kompleksowego psycholingwistycznego modelu funkcjonowania mechanizmów spójnościowych w tworzeniu i percepcji komunikatu multimodalnego. Niniejsza praca zawiera propozycję adaptacji modelu indeksowania wydarzeń Zwaana i Radvansky’ego (1998) do analizy szczególnego typu komunikatu, a mianowicie krótkiej telewizyjnej „relacji na żywo”. W dysertacji podjęto próbę jej zdefiniowania oraz omówiono jej kompozycję, uwzględniając specyficzne uwarunkowania produkcji telewizyjnej. Następnie dokonano zwięzłego przeglądu lingwistycznych podejść do zjawiska spójności z zamiarem wskazania takich, które wydają się najbardziej odpowiednie w odniesieniu do analizy komunikatów multimodalnych. Szczegółowo przedstawiono koncepcję Zwaana i Radvansky’ego, po czym zaproponowano adaptacje, które umożliwiłyby odniesienie ich modelu do takich komunikatów. Na dalszych etapach przeprowadzono serię badań eksperymentalnych, w ramach których analizowano reakcje widzów na różnego rodzaju zaburzenia spójności, celowo wprowadzone w wyprodukowanych samodzielnie telewizyjnych relacjach na żywo. Wypracowano ściślejsze rozumienie pojęcia spójności w medialnym komunikacie mutlimodalnym, proponując dla niego ramy teoretyczne oraz technikę pomiaru. W podejściu tym uwzględniono zarówno świadome tworzenie i organizowanie przekazu przez nadawcę, jak i jego postrzeganie i interpretowanie przez odbiorcę. Może ono znaleźć zastosowanie w analizie percepcji programów telewizyjnych, jak i w procesie ich produkcji.

In spite of extensive investigation of coherence in text and discourse, a comprehensive model of coherence mechanisms in the production and perception of multimodal communicates has not emerged so far. In the present work, an adaptation of Event Indexing Model by Zvaan and Radvansky (1998) is proposed for a particular type of communicate, i.e. a short live television report. The approach of Zvaan and Radvansky is discussed in detail and extended with components necessary for its application to such a communicate. In further steps, own empirical research is described in which reactions of viewers to various types of coherence distortions in short live reports were studied. Incoherencies were deliberately introduced in the material specifically produced for the purpose of this study. A more precise understanding of multimodal coherence in media communicate is proposed along with its theoretical frames and methods of measurement. This approach encompasses both the process of production and perception as well as interpretation by the addressee. It can find applications in the analysis of perception of television programmes but also in the process of their production.
Multimodal message coherence on the example of live report
Wydział Neofilologii
Keywords: komunikat multimodalny; multimodal message; spójność; coherence; relacja na żywo; live report; model sytuacji; situation model; rozumienie komunikatów; message understanding