Miejskie (r)ewolucje. Radykalizm retoryki a praktyka reformy - Pluciński, Przemysław (Międzywydziałowa „Pracownia Pytań Granicznych” UAM, 2013)
Artykuł podejmuje wątki związane z ideą prawa do miasta: traktuje ją jako jedną z naczelnych ideologii polityki emancypacyjnej, z drugiej strony wyraża zainteresowanie aktorami odwołującymi się (wprost i nie wprost) do jej retoryki. Analizuje prawo do miasta jako puste znaczące – kategorię, której sens nadają aktorzy wykorzystujący ją w ramach pragmatyki walk społecznych. Stara się też podjąć wątek „(r)ewolucyjnej retoryki” rozmaitych podmiotów zmiany społecznej, wskazując na fakt postępującej funkcjonalizacji idei prawa do miasta, która z ideologii (czy też doktryny praktycznej) o marksistowskiej, ergo rewolucyjnej proweniencji wykorzystywana jest coraz częściej jako polityczna etykieta.
Urban (R)evolutions. Radical Rhetoric versus Reformist Praxis
Keywords: prawo do miasta; ruchy społeczne; miejskie ruchy społeczne; marksizm; zmiana społeczna; rewolucja; reformizm