The external dimension of the European Union’s energy policy and practice of German energy policy - Molo, Beata (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2019)
The article presents selected issues related to shaping the external dimension of the European Union’s energy policy and the main directions and practice of Germany’s energy policy. The beginnings, directions and instruments of the external dimension of EU energy policy are discussed, including problems limiting the effectiveness of external coordination of energy cooperation of the European Union Member States. In addition, the study presents Germany’s position towards the external dimension of EU energy policy as well as the goals, shape and main instruments of Germany’s energy relations with producers, consumers and transit countries of energy resources.

Artykuł prezentuje wybrane kwestie związane z kształtowaniem zewnętrznego wymiaru polityki energetycznej Unii Europejskiej oraz głównych kierunków i praktyki polityki energetycznej Niemiec. Omawiane są początki, kierunki i instrumenty zewnętrznego wymiaru polityki energetycznej UE, w tym także problemy ograniczające efektywność zewnętrznej koordynacji współpracy energetycznej państw członkowskich Unii Europejskiej. Ponadto opracowanie przedstawia stanowisko Niemiec wobec zewnętrznego wymiaru polityki energetycznej UE, jak również cele, kształt i kluczowe instrumenty relacji energetycznych Niemiec z producentami, konsumentami i państwami tranzytowymi surowców energetycznych.
Zewnętrzny wymiar polityki energetycznej Unii Europejskiej a praktyka polityki energetycznej Niemiec
Keywords: European Union; Germany; external dimension of energy policy; energy cooperation; Unia Europejska; Niemcy; zewnętrzny wymiar polityki energetycznej; współpraca energetyczna