Od Surge do państwa islamskiego, Przyczyny i uwarunkowania destabilizacji Iraku po 2011 roku - Karczewski, Maciej (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2015)
Celem artykułu jest ukazanie dynamiki wydarzeń, które doprowadziły do destabilizacji sytuacji w Iraku po wycofaniu się z tego państwa wojsk amerykańskich. Wyjaśnione zostały czynniki, które doprowadziły do wzrostu napięć w relacjach międzywyznaniowych oraz uwarunkowania wzrostu znaczenia ugrupowań ekstremistycznych. Kluczowym punktem analizy jest wyjaśnienie przyczyn sukcesu tzw. Państwa Islamskiego, stanowiącego zagrożenie o charakterze ponadregionalnym. Działalność tej organizacji doprowadzić może do rozpadu Iraku oraz destabilizacji całego Bliskiego Wschodu.

The aim of this paper is to examine main causes and determinants that have contributed to the destabilization of Iraq after the withdrawal of American forces in 2011. The focus will be on the factors that caused the increase in sectarian violence, especially in respect to Shia-Sunni relations. The paper also explains main chain of events that created favorable conditions for the emergence of the Islamic State. An organization which pose a threat to the entire region and can lead to disintegration of Iraq.
From Surge to Islamic State. Causes and Determinants of Destabilization in Iraq after 2011