Prakseologiczna teoria stosunków międzynarodowych - Sułek, Mirosław (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2012)
Stosunki międzynarodowe są postacią działania ludzi, dlatego powinny stać się obiektem zainteresowania prakseologii jako nauki nastawionej na sprawność działania. Dotychczasowe rozumienie sprawności musi być jednak odmienne od tradycyjnego. Zgodnie z propozycją zawartą w artykule, ludzkie działanie dzieli się na trzy działy – współpracę, walkę oraz rywalizację , którym odpowiadają trzy rodzaje teorii. Charakterystyczne jest to, że współpraca jest grą o sumie dodatniej, walka – grą o sumie ujemnej, natomiast rywalizacja – grą o sumie zerowej. Teoria stosunków międzynarodowych powinna skupiać się na teorii rywalizacji, rozpostartej pomiędzy współpracą a walką. Oznacza to, że teoria stosunków międzynarodowych powinna opierać się na zasadach współpracy i zasadach walki, a teoria polityki międzynarodowej państwa powinna być teorią sterowania w systemie gry o sumie zerowej.

International relations are a form of human action so they should become the object of praxiology as a science oriented to efficiency. The traditional approach however must be changed. As it suggested in this article, human action is divided into three sections – cooperation, struggling and rivalry, which correspond to three types of theories. It should be added that cooperation is a positive-sum game, struggling – a negative-sum game and rivalry – a zero-sum game. The theory of international relations should be focused on the link between principles of co- operation and principles of struggling. This means that theory of foreign policy should be a theory of control in the zero-sum game system.
Praxeological theory of International Relations