Historia literatury dawnej. Dla początkujących i zainteresowanych - Kwiatkowska, Agnieszka (Wydawnictwo Naukowe UAM, 2015)
Podręcznik zawiera fundamentalną wiedzę z zakresu historii literatury dawnej (od starożytności do oświecenia). Mimo niewielkich rozmiarów gromadzi w pigułce najistotniejsze informacje o poszczególnych epokach, prezentuje fragmenty tekstów literackich i ich interpretacje, zawiera pakiety ćwiczeń wraz z komentarzami oraz stawia sproblematyzowane pytania, nakłaniające do samodzielnego myślenia. Umożliwia uzupełnienie ewentualnych braków wiedzy oraz opanowanie minimum niezbędnego do zaliczenia przedmiotów uniwersyteckich powiązanych z historią literatury staropolskiej i oświeceniowej. Przystępny, popularnonaukowy tok wywodu ułatwia lekturę i pozwala stopniowo wdrożyć czytelników do samodzielnej pracy badawczej.
Keywords: historia literatury dawnej; historia literatury staropolskiej; historia literatury oświecenia