Zagadnienie relacji sportu z polityką na przykładzie problemu tzw. wojny kibiców z rządem w Polsce - Raubo, Jacek (Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM, Poznań, 2012)
Artykuł analizuje przebieg debaty publicznej na temat roli i znaczenia ruchu kibicowskiego w Polsce. Punktem wyjścia dla autora są wydarzenia z finałowego meczu Pucharu Polski z 3 maja 2011 r., rozegranego pomiędzy Lechem Poznań i Legią Warszawa. W jego trakcie doszło do starcia pomiędzy grupami kibiców obu zespołów. Dyskusja na temat chuligaństwa stadionowego, która rozgorzała po tym wydarzeniu, wpisała się w spór polityczny pomiędzy głównymi partiami politycznymi w Polsce. The article depicts the course of public debate about the role and significance of supporters’ movement in Poland. The events on May 3, 2011 during a final match between Lech Poznań and Legia Warszawa in Polish Cup are a starting point for this discussion. During the match there was a clash between the supporters of both teams. As a result, a passionate debate was held. Main political parties got involved in the discussion.
The Connection Between Sport and Politics. The Case of Football Fans’ War with Polish Government
Keywords: sport; kibice; chuligani; stadion