Wpływ globalizacji na powstawanie polsko-angielskiego pidżynu zawodowego - Korcz, Paweł; Matulewski, Marek (SORUS S.C. Wydawnictwo i Drukarnia Cyfrowa, 2006)
Autorzy przedstawiają zagadnienie pidżynu zawodowego w ujęciu dwupłaszczyznowym: jako efekt przejścia do formy rozwoju zwanego społeczeństwem informacyjnym oraz globalizacji wszelkich aspektów życia. Na przykładzie języka logistyki i informatyki przedstawiają zapożyczenia językowe. Ukazują źródła i przyczyny ich powstawania. Dokonują podsumowania tego zagadnienia ze zwróceniem szczególnej uwagi na komunikację międzyjęzykową.

The authors present the problem of a professional pidgin from a two-dimensional perspective: as a result of a transformation into information society and globalization of all aspects of life. The problem of linguistic borrowings in logistics and computer science is discussed. The sources of borrowings and the reasons for borrowing terms are given. Finally, the problem of interlingual communication in the context of borrowings is touched upon.
Keywords: pidżyn zawodowy; języki specjalistyczne; wpływ języka angielskiego; globalizacja; komunikacja międzyjęzykowa; zapożyczenia