Polskie analizy strategiczne - przegląd 2014 roku - Wiśniewski, Rafał (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2015)
Artykuł stanowi subiektywny przegląd artykułów publikowanych w 2014 r. na łamach wybranych polskich czasopism naukowych z obszaru studiów nad bezpieczeństwem międzynarodowym („Kwartalnik Bellona”, „Bezpieczeństwo Narodowe”, „Rocznik Strategiczny” oraz „Stosunki Międzynarodowe”). Autor dokonał wyboru tekstów dotyczących najczęściej poruszanych tematów (jak np. konflikt ukraiński, ewolucja NATO oraz WPBiO), jak również prezentujących ciekawe i innowacyjne stanowiska badawcze (np. szkolnictwo wyższe jako zasób potęgi państwa czy militarne zastosowania biotechnologii). Prezentacja tez autorów omawianych tekstów została dodatkowo opatrzona komentarzem naukowym.

The article constitutes a subjective review of articles published in 2014 on the pages of selected Polish academic journals dealing with International Security Studies („Kwartalnik Bellona”, „Bezpieczeństwo Narodowe”, „Rocznik Strategiczny” and „Stosunki Międzynarodowe”). The author has selected texts dealing with most popular topics (e.g. Ukrainian conflict, evolution of NATO and CSDP), as well those presenting interesting and innovative research propositions (e.g. higher education as a resource for state power or military applications o biotechnology). Presentation of thesis put forward by authors of selected articles is accompanied by scientific comments.
Polish Strategic Analyses - 2014 Review