Subiektywny dobrostan obywateli jako cel polityki państwa. Implementacje polityk szczęścia - Górny, Maciej (My University, 2025)
Rozprawa doktorska dotyczy tematu wykorzystania badań subiektywnego dobrostanu na użytek polityk publicznych. Badania nad szczęściem, choć popularne wśród psychologów i ekonomistów, są niedostatecznie rozwinięte w politologii. Praca ma charakter interdyscyplinarny, łącząc psychologię, ekonomię, prawo, filozofię i socjologię, w pryzmacie nauk o polityce i administracji, z naciskiem na użyteczność badań subiektywnego dobrostanu dla polityk publicznych. Autor stawia sobie za cel krytyczną ocenę istniejących polityk szczęścia oraz określenie użyteczności badań ilościowych subiektywnego dobrostanu. W pracy analizie poddane zostały zróżnicowane definicje szczęścia, jego filozoficzne i neurobiologiczne podstawy, ewolucja badań nad szczęściem, metody pomiaru dobrobytu oraz przypadki polityk szczęścia oraz szczęścia w polityce. Hipotezy badawcze sugerują, że subiektywny dobrostan nie powinien być głównym celem polityki państwa i że międzynarodowe rankingi szczęścia są nieskuteczne jako narzędzia porównawcze. Autor wykorzystał różnorodne metody badawcze, by dokonać krytyki ilościowych badań szczęścia, wskazując na problemy metodologiczne i interpretacyjne oraz przedstawić rekomendacje dotyczące skutecznych implementacji polityk publicznych opartych na wskaźnikach dobrostanu. The doctoral dissertation addresses the use of subjective well-being research for public policy purposes. While happiness research is popular among psychologists and economists, it is underdeveloped in political science. The dissertation is interdisciplinary, combining psychology, economics, law, philosophy, and sociology within the framework of political and administrative sciences, with an emphasis on the applicability of subjective well-being research for public policies. The author aims to critically evaluate existing happiness policies and determine the usefulness of quantitative research on subjective well-being. The study analyzes various definitions of happiness, its philosophical and neurobiological foundations, the evolution of happiness research, methods of measuring well-being, and cases of happiness policies and happiness in politics. The research hypotheses suggest that subjective well-being should not be the primary goal of state policy and that international happiness rankings are ineffective as comparative tools. The author employed diverse research methods to critique quantitative happiness research, highlighting methodological and interpretative issues, and to provide recommendations for the effective implementation of public policies based on well-being indicators.
The subjective well-being of citizens as a goal of state policy. Implementation of happiness policies
Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa
Keywords: subiektywny dobrostan; szczęście; dobrostan; polityki szczęścia; polityka społeczna; subjective well-being; happiness; well-being; happiness policies; social policy