Health Security in the White Book on National Security of the Republic of Poland - A Review of Provisions - Skarżyński, Mirosław (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2014)
The paper reviews the provisions of the White Book on National Security of the Republic of Poland. It states that the issue of health security is not given adequate significance there. The accessibility of health services is considered, in general, solely in terms of their availability. The assumptions concerning the concept of providing the number of beds required in a state of threat to national security and in time of war do not take into account the current socio-economic conditions and need to be reviewed. The conclusions emphasize the dilemmas that emerge as a result of the unilateral promotion of a single category of national security, that is military security, in the context of ensuring health security.

W artykule dokonano weryfikacji ustaleń zawartych w Białej Księdze Bezpieczeństwa Narodowego RP. Stwierdzono, że problematyka bezpieczeństwa zdrowotnego została ujęta nieadekwatnie do jej współczesnego znaczenia. Dostępność do świadczeń zdrowotnych rozpatrzono ogólnie, gdyż tylko w aspekcie ich osiągalności. Założenia, zaś koncepcji tworzenia potencjału łóżkowego planowanego do rozwinięcia w sytuacjach zagrożenia bezpieczeństwa państwa i w czasie wojny nie uwzględniają obecnych uwarunkowań społeczno-ekonomicznych i wymagają przewartościowania. W podsumowaniu zwrócono uwagę na dylematy, jakie się pojawiają w przypadku jednostronnego promowania jednej z kategorii bezpieczeństwa narodowego, tj. bezpieczeństwa militarnego w kontekście zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego.
Bezpieczeństwo zdrowotne w Białej Księdze Bezpieczeństwa Narodowego RP - weryfikacja ustaleń
Keywords: health security; bezpieczeństwo zdrowotne; Poland; Polska; White Book on National Security; Biała Księga Bezpieczeństwa Narodowego RP