Opatowice - Wzgórze Prokopiaka - Kośko, Aleksander; Marzena, Szmyt (Wydawnictwo Naukowe UAM, 2015)
Opatowice - Wzgórze Prokopiaka tom V poświęcony jest wynikom badań archeologicznych na Kujawach - przedstawia monografię stanowiska Opatowice 36. Wieloautorskie opracowanie zawiera wyniki analiz rozmaitych kategorii źródeł archeologicznych (obiektów nieruchomych, ceramiki, wyrobów krzemiennych, materiałów organicznych itp.) oraz interpretację ich wyników w aspekcie chronologicznym, przestrzennym, funkcjonalnym, osadniczym oraz kulturowym. Kolejny fragment Wzgórza ukazuje szczegółową historię wykorzystywania go przez grupy ludzkie od mezolitu po czasy nowożytne. Najbardziej intensywne użytkowanie obszaru stanowiska miało miejsce w okresie późnego neolitu, kiedy to osiedlały się tu grupy społeczności o różnym wyposażeniu materiałowym.
Keywords: późny neolit; osadnictwo; Kujawy; kultura pucharów lejkowatych; kultura amfor kulistych; kultura ceramiki sznurowej