Komisja Europejska a uniwersytety: różnicowanie i izomorfizacja systemów edukacyjnych w Europie - Kwiek, Marek (Wydawnictwo Naukowe IF UAM, 2011)
W prowadzonych w ostatnich latach akademickich i politycznych dyskusjach na temat przyszłości publicznych uniwersytetów w Europie na pierwszy plan wysuwa się zagadnienie ich struktur zarządzania i ich ustroju (university management i university governance). Spośród szeregu dyskusji na ten temat warto szczególnie, jak się wydaje, wziąć pod uwagę dyskusje prowadzone wokół „agendy modernizacyjnej” uniwersytetu europejskiego przygotowanej i modyfikowanej przez ostatnich dziesięć lat przez Komisję Europejską. Chociaż z perspektywy czysto akademickiej – czyli z perspektywy naukowych badań nad szkolnictwem wyższym – nie jest to agenda szczególnie inspirująca, ani szczególnie nowatorska, a ponadto jej wyraźnym mankamentem jest ugruntowanie w silnych przekonaniach jej autorów, a nie w prowadzonych badaniach naukowych, to z perspektywy polityki publicznej głosu Komisji w rozważaniach nad przyszłością uniwersytetu w Europie nie można lekceważyć.
Keywords: szkolnictwo wyższe; integracja europejska; Proces Boloński; polityka edukacyjna; polityka szkolnictwa wyższego; Komisja Europejska; Europejska Przestrzeń Badawcza; europeizacja; badania naukowe szkolnictwa wyższego; reformy edukacji; reformy szkolnictwa wyższego; uniwersytety europejskie; polityka publiczna