Slovanské paralely: Jiří Orten a Krzysztof Kamil Baczyński (2) - Balowski, Mieczysław (PAN oddział w Poznaniu, IFS UAM, Wydawnictwo Pro, 2009)
Autor porovnává českého básníka Jiřího Ortena (1919–1941) a polského básníka Krzysztofa Kamila Baczyńskiego (1921–1944), kteří žili asi ve stejné době a za asi stejných podmínek. Ani Orten, ani Baczyński nezavírali oči před tragickým osudem své generace. Vyjadřují jej nezkresleně, nezplošťují napětí mezi touhou a právy mládí na štěstí a lásku a nutností bojovat se zlem, které je obklopovalo. Ortenovo hledání nového světa šlo směrem k dětství a lásce. „Těžkou dobu“ vidí z historické perspektivy a umísťuje ji v osudu Bohem vyvoleného národa. Baczyński však ponechává stranou svět pohádek a bájí a začíná mluvit bez alegorií o osudu jeho generace. Jeho vrstevníci v sobě nesli stejné metafyzické příznaky: víru a beznaděj.

Author presents life and creativity of two prominent Slavic poets: Czech poet Jiři Orten (1919–1941) and Polish poet Krzysztof Kamil Baczyński (1921–1944). Author exerts similarities of their biographies, vital philosophies and topics of works. Both poets made debut just before The World War II and after its explosion they lived and created in situation of threat to life. War and occupation have caused, that both poets tried to find in their creativity answer on existential questions. Personal poetic vision of world was an antidote on grimness of reality: on the one hand fabulous, and on the other metaphysical.
Slavic parallels: Jiří Orten and Krzysztof Kamil Baczyński (2)
Keywords: Česká literatura; Czech literature; Polská literatura; Polish literature; Poezie; Poetry; Existencialismus; Existentialism