Searching for a Nuclear Settlement. European Union Nuclear SettlementWith Iran - Fiedler, Radosław (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2016)
In the article is analyzed European Union crisis diplomacy with Iran, which finally brought to the final settlements. Beside the nuclear issues, in EU and Iran relations are visible other issues, as such as: human rights, security, energy and trade. In the 90’s and 2000’s EU proposed the formula critical and comprehensive dialogue. Now after nuclear settlement, crisis diplomacy with Iran is essential, due to the problems and challenges related with internal Iranian politics and its regional policy.

W artykule poddano analizie unijną kryzysową dyplomację, która przyczyniła się do osiągnięcia porozumienia w kwestii nuklearnej. Obok problemu atomowego, UE i Iran - relacje pomiędzy nimi dotyczą takich kwestii jak: prawa człowieka, bezpieczeństwo, energia oraz handel. Jeszcze w latach 90. XX wieku i 2000., Unia Europejska wyszła z inicjatywą prowadzenia kry¬tycznego, a potem wszechstronnego dialogu z Iranem. Obecnie po porozumieniu nuklearnym z Iranem, utrzymanie kryzysowej dyplomacji jest istotna z powodu problemów i wyzwań wynikających z wewnętrznych uwarunkowań Iranu, jak i jego regionalnej polityki.
Wypracowywanie nuklearnego porozumienia. Kryzysowa dyplomacja Unii Ernopejskiej w stosunkach z Iranem
Keywords: crisis diplomacy; sanctions; nuclear program; European Union; Iran; dyplomacja kryzysowa; sankcje; program atomowy; Unia Europejska; Iran