Wielkomiejskie życie Drugiej Rzeczpospolitej w polskim filmie fabularnym okresu międzywojennego. Wstęp do tematu - Otto, Wojciech (Wydawnictwo Naukowe UAM w Poznaniu; Wydawnictwo PWSFTViT w Łodzi, 2013)
Polish feature films from the interwar period are to a great extent a reflection of the reality of that time. This can be seen mainly in the presentation of particular architectural objects and fashion from that time. The films are also a source of knowledge about the problems of the time: the impoverishment of the society, economic crisis, prostitution, etc. These pictures reflect reality, yet they are subject to numerous transformations, as the result of the conventions of the chosen genre.

Polski film fabularny omawianego okresu jest w znaczącym stopniu odbiciem ówczesnej rzeczywistości. Objawia się to głównie w dziedzinie urbanistyki, czyli przedstawiania na ekranie określonych obiektów architektonicznych, oraz w dziedzinie panującej wówczas mody. Jest ponadto źródłem wiedzy na temat typowych dla tego okresu problemów społecznych (pauperyzacja społeczeństwa, kryzys gospodarczy, prostytucja etc.). Obrazy te posiadają z jednej strony znamiona prawdy ekranowej, z drugiej – podane są licznym przekształceniom wynikającym z przyjętej konwencji gatunkowej.
Big city life in the Second Commonwealth of Poland in Polish interwar feature films. An Introduction
Keywords: Polish film; society; fashion; culture; interwar period; film polski; społeczeństwo; moda; kultura; międzywojnie