Otwarte dane badawcze: sondażowa analiza doświadczeń i potrzeb pracowników Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu - Kuczkowska, Maria (My University, 2021)
Otwarte dane badawcze od kilku lat stanowią temat dyskusji akademickich – mają zarówno gorących orędowników, jak i zagorzałych przeciwników. Dostrzegając różnorodność postaw, Biblioteka Uniwersytecka w Poznaniu (BU) wraz z pełnomocnikiem ds. otwartego dostępu Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza (UAM) w Poznaniu zwróciła się z prośbą do naukowców z UAM o wypełnienie ankiety. Celem badania było zdiagnozowanie poziomu wiedzy, umiejętności i potrzeb pracowników z zakresu udostępniania danych badawczych. Postawiono hipotezę, że pracownicy UAM będą w tym zakresie zróżnicowani, a zróżnicowanie to będzie wynikać np. z reprezentowanych przez nich dyscyplin naukowych, stanowiska czy stażu pracy. W badaniu zastosowano technikę ankiety; kwestionariusz udostępniono online w wewnętrznej sieci uczelnianej. Ankieta miała charakter jednorazowy; składała się z 13 pytań – respondenci mieli do wyboru pytania zarówno zamknięte jednokrotnego i wielokrotnego wyboru, jak i pytania otwarte. Wnioski – Hipoteza, iż stosunek do otwartych danych badawczych będzie wynikać z reprezentowanych dyscyplin naukowych, stanowiska czy stażu pracy, potwierdziła się tylko częściowo, ukazując, że choć na UAM tego typu zróżnicowanie występuje, to jego determinantami muszą być inne zmienne. Zaskakująca okazała się słaba znajomość zagadnień prawnych związanych z udostępnianiem danych badawczych. Wyraźnie zaznaczona przez respondentów potrzeba wsparcia w kwestii udostępniania danych badawczych wyznacza nowe zadania przed Biblioteką Uniwersytecką w Poznaniu.

Open research data have been heavily discussed by the scientists for the last few years – they have both zealous proponents and opponents. Having noticed the diversity of those attitudes, the University Library in Poznań together with Adam Mickiewicz University representative contacted the University scholars asking them to fill in the questionnaire. The aim of the survey was to specify the level of knowledge, skills and needs of the University staff as regards the circulation of research data. It was hypothesized that the staff in question would present diverse knowledge and skills that would result from their discipline, position or work experience. The survey method was used – the questionnaire was made available online within the internal University network. The survey was non-repeatable and consisted of 13 questions – both close-ended questions with single or multiple choice answers and open-ended questions. The hypothesis that the University staff attitudes would result from their disciplines, positions or work experience was only partly confirmed – although such a diversity is present at the University it must be influenced by other variables. What appeared to be surprisingly weak was the awareness of legal issues related to the circulation of research data. Respondents clearly pointed they needed support as regards the circulation of research data which obviously sets new goals for the University library.
Open research data: exploratory analysis of experience and needs of the staff of Adam Mickiewicz University in Poznań
Keywords: otwarte dane badawcze; Otwarta Nauka; biblioteka akademicka; badania ankietowe; szkolnictwo wyższe; open research data; Open Science; academic libraries; survey research; higher education