Aspekty reguł morfoskładni wyrażeń kwantyfikacyjnych w języku angielskim i polskim - Dziubała-Szrejbrowska, Dominika (My University, 2014)
Tematem rozprawy pt. „Aspekty reguł morfoskładni wyrażeń kwantyfikacyjnych w języku angielskim i polskim” są liczebniki oraz określenia typu wiele, dużo, mało, kilka, jako elementy modyfikujące we frazach rzeczownikowych w języku angielskim i polskim. Przedmiotem analizy jest składnia grupy nominalnej zawierająca owe przydawki w ujęciu gramatyki generatywnej, a dokładniej w najnowszych modelach generatywizmu omawianego w pracach Chomskiego (1995, 2001) oraz w oparciu o nowe podejście do gramatyki, tzw. nanoskładnię, przedstawione w pracach Starke (2009), Caha (2009, 2010, 2012, 2013), czy Taraldsen (2009). Głównym aspektem pracy jest struktura frazy nominalnej zawierającej wyrażenia kwantyfikacyjne oraz mechanizm nadawania przypadka wewnątrz frazy oparty na teorii przesunięcia oraz założeniu, że najmniejszą jednostką derywacyjną jest nie morfem, jak dotąd przyjmowano w różnych podejściach generatywnych, a cecha, w tym przypadku cecha przypadka. Tym samym, przypisywanie przypadka we frazach występujących w pozycjach, w których nadawane są przypadki strukturalne, np. mianownik, biernik, i zależne np. dopełniacz, celownik itp., następuje po przesunięciu się frazy lub jej części zawierającej rzeczownik do wybranej pozycji w maksymalnej projekcji danego przypadka. Zaproponowany mechanizm pozwala wyjaśnić m.in. dlaczego w przypadku liczebników wyższych, tj. >5 dla języka polskiego i >20 dla staroangielskiego, rzeczownik występuje w dopełniaczu w przypadkach strukturalnych, a w przypadkach zależnych zgadza się pod względem przypadka z liczebnikiem.

The topic of dissertation “Aspects of morphosyntactic constraints on quantification in English and Polish” is numerals and lexemes expressing quantity such as many, much, a few/little, several/a few functioning as modifiers in nominal phrases in English and Polish. The subject matter analyzed in the present work is syntax of nominal phrases containing quantifiers within a generative grammar, more specifically in the recent permutations of a generative model as discussed by Chomsky (1995, 2001), and according to a novel approach to grammar, i.e. nanosyntax, as introduced by Starke (2009), Caha (2009, 2010, 2012, 2013) or Taraldsen (2009). The major aspect of this work is the structure of nominals containing quantifiers as well as the mechanism of case distribution within a nominal phrase based on the theory of movement together with the assumption that the smallest building block is not a morpheme, as it has been assumed in various generative approaches, but a feature, particularly a case feature. What follows, elements in nominal phrases occurring in positions to which structural cases, i.e. Nominative or Accusative, or oblique cases, i.e. Genitive or Dative etc., are assigned, move to the position within a maximal projection of a given case. The proposed model allows us to explain, for instance, why higher numerals, i.e. >5 in Polish and >20 in Old English, are found with a Genitive noun in structural case positions and in oblique case positions the noun agrees with the case of the numeral.
Aspects of morphosyntactic constraints on quantification in English and Polish
Wydział Anglistyki: Zakład Angielsko-Polskiego Językoznawstwa Porównawczego
Keywords: liczebniki; dopełniacz kwantyfikacji; frazy rzeczownikowe jako fazy; numerals; Genitive of Quantification; nominal phrases as phases