UWAGI O SPOSOBIE USTAWOWEGO UJĘCIA PRZESTĘPSTWA ZAJMOWANIA SIĘ ORGANIZOWANIEM ADOPCJI WBREW PRZEPISOM USTAWY (ART. 211A KODEKSU KARNEGO) - Liżyńska, Katarzyna; Płońska, Anna (Wydział Prawa i Administracji UAM, 2011)
Przeprowadzona w niniejszym opracowaniu analiza ochrony adopcji w polskim prawie karnym ma na celu, obok przedstawienia istoty i problematyki przestępstwa nielegalnej adopcji, wskazanie budzących szereg niejasności interpretacyjnych sformułowań zawartych w omawianym przepisie. Ze względu na fakt, że wprowadzone w wyniku nowelizacji kodeksu karnego z 20 maja 2010 r. zmiany w zakresie organizowania adopcji wbrew przepisom ustawy miały wyłącznie charakter aksjologiczny, podjęto próbę przedstawienia postulatów de lege ferenda mogących w znacznym stopniu przyczynić się do zapewnienia pełnej karnoprawnej ochrony przed nielegalnym przysposobieniem.

The aim of the analysis of the protection of adoption in Polish criminal law conducted in this paper is, apart from the presentation of the essence and the main issues of illegal adoptions, indication of a number of ambiguities which stir up controversies and cause problems with the interpretation of that provision. Since the amendments to the Penal Code that entered into force on 20 May 2010 concerning changes in the illegal organisation of adoption were purely axiological, this paper presents some de lege ferenda postulates that might significantly contribute to ensuring full protection against illegal adoption in criminal law.
COMMENTS ON THE MANNER OF THE STATUTORY APPROACH TO THE OFFENCE OF ILLEGAL ORGANISATION OF ADOPTION (ARTICLE 211A OF THE PENAL CODE)
Keywords: adopcja; adoption; przysposobienie; prawo karne; criminal law; przestępstwo nielegalnej adopcji; illegal adoption