Znaczenie energii odnawialnej w polityce eurośródziemnomorskiej - uwarunkowania i perspektywy rozwoju - Diawoł-Sitko, Anna (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2015)
Artykuł przedstawia uwarunkowania i perspektyw rozwoju współpracy eurośródziemnomorskiej w zakresie odnawialnych źródeł energii. W pierwszej części, scharakteryzowano cele Unii Europejskiej w sektorze OZE, w drugiej, przedstawiono sytuację energetyczną państw śródziemnomorskiej ze wskazaniem stanu rozwoju sektora OZE, w trzeciej projekty OZE wdrażane w ramach inicjatyw eurośródziemnomorskich, w czwartej problemy związane z realizacją projektów w sektorze OZE, zarówno w państwach śródziemnomorskich, jak i w ramach programów eurośródziemnomorskich. Jednym z elementów strategii energetycznej Europy, ściśle związanej z bezpieczeństwem energetycznym, jest dywersyfikacja sektora energetycznego, w tym poprzez zwiększenie produkcji i zużycia energii pochodzącej ze źródeł odnawialnych. Pozyskanie jej planowane jest zarówno z krajowej produkcji poszczególnych państw, jak i poprzez eksport, ze względu na bliskość geograficzną, rozwinięte instytucje współpracy oraz potencjał, państwa śródziemnomorskie zajmują tutaj priorytetowe miejsce. Rozwój sektora odnawialnych źródeł energii w państwach śródziemnomorskich może generować również pozytywne efekty pośrednie dla Europy i stać się bodźcem wzmocnionej współpracy eurośródziemnomorskiej w innych obszarach społeczno-ekonomicznych.

The paper presents the conditions and prospects for the development of Euro-Mediterranean cooperation in the field of renewable energy sources (RES). The first part characterises the objectives of the European Union and member states in the field of renewable energy, the second concerns the energy situation in Mediterranean countries, in particular the renewable energy sector, the third presents renewable energy projects implemented within the framework of the Euro-Mediterranean initiative, and part four shows the problems related to the implementation of projects in the renewable energy sector, both in Mediterranean countries as well as within the framework of Euro-Mediterranean programmes. Europe’s energy strategy is closely linked to energy security and diversification of the energy sector by increasing production and consumption of energy from renewable sources. This goal is to be achieved by both domestic production of RES and through trade. Due to their geographical proximity, co-developed institutions and potential, Mediterranean countries are a priority in this strategy. The development of the renewable energy sector in Mediterranean countries may also generate indirect positive effects for Europe and stimulate enhanced Euro-Mediterranean cooperation in other socio-economic fields.
The importance of renewable energy in Euro-Mediterranean policy -the determinants and prospects of development
Keywords: energia odnawialna; współpraca eurośródziemnomorska; region MENA; renewable energy; Euro-Mediterranean cooperation; MENA region