Dialog, który ma wartość edukacyjną. O metodzie Questioning the Author - Rybska, Eliza; Basińska, Anna (Instytut Badań Edukacyjnych, 2014)
W artykule poruszono problem komunikacji w procesie edukacyjnym oraz dokonano analizy pytań stawianych przez nauczyciela pod kątem ich wartości dla rozwijania myślenia i procesów uczenia się. Zarysowano również założenia amerykańskiej metody modelowania dialogów w klasie Questioning the Author jako alternatywy dla nagminnie stosowanej, antyrozwojowej pogadanki.
Keywords: komunikacja; dialogi w klasie; Questioning the Author