Aspekty definicyjne i adaptacyjne wolności we współczesnych demokracjach zachodnich - Durzewska, Małgorzata (Kulturoznawcze Studia Germanistów i Przyjaciół, Wyd. RYS, 2017)
Definicja wolności w amerykańskiej tradycji demokratycznej określa dwa światopoglądy i polityki rządzenia państwem (liberalny oraz republikański), które stanowią wzór dla wielu państw rozwijających się i są adaptowane przez młode demokracje jako wzory kulturowe, często odmienne od lokalnie reprezentowanych. W zależności od wybranego kierunku myśli politycznej związanej z jednym bądź drugim światopoglądem powstają inne wzory wolności i sposoby korzystania z niej. W niniejszym artykule mam nadzieję przybliżyć ten aspekt ujęty z perspektywy kulturoznawczej.
Keywords: wolność; kultura; wzory wolności; wolność wg. I. Berlin