Pragmalingwistyczna analiza kazań na przykładzie tekstów w językach hiszpańskim i portugalskim - Wielgosz, Małgorzata Maria (My University, 2017)
Głównym celem rozprawy jest analiza funkcji integracyjnej i perswazyjnej dyskursu homiletycznego z perspektywy pragmatyki językowej oraz udowodnienie, że funkcje te mają jednakową wagę. Odchodzi się zatem od dominującej dotychczas w badaniach poświęconym kazaniom perspektywy retorycznej i oratorskiej. Po przedstawieniu założeń teoretycznych pracy, następuje część analityczna. Korpus składa się ze spisanych wersji dwudziestu homilii wygłoszonych w języku hiszpańskim w Bazylice Matki Boskiej z Guadalupe w Meksyku w 2012 roku, oraz z dwudziestu wygłoszonych w języku portugalskim w Sanktuarium Matki Bożej Fatimskiej w Portugalii w latach 2010 – 2012. Omówione zostają wykładniki funkcji integracyjnej: osoba gramatyczna, kwantyfikator uniwersalny, deixis czasowa i przestrzenna, formy adresatywne, eksplicytne odwołania do wspólnoty, pytania. Opis funkcji perswazyjnej skupia się na wykładnikach modalności deontycznej – aktach mowy dyrektywnych i komisywnych. Wyjaśnia się również, w jaki sposób w badanym korpusie przejawiają się modalność epistemiczna i ewidencjalność, ze szczególnym podkreśleniem istoty kwotatywności (cytatów). Przedstawia się także perswazyjny charakter powtórzeń, pytań, leksyki i przeciwstawień (przedstawiających dwie kontrastujące postawy). Wreszcie, w celu nakreślenia granic dla gatunku kazania, porównuje się dyskurs homiletyczny z dyskursem politycznym.

This thesis aims to analyze the integrative and persuasive functions of homiletic discourse from a pragmalinguistic perspective and to show that both functions are of equal importance. Thus, the rhetorical and oratorical perspective, which has, until now, dominated studies dedicated to sermons is abandoned. A description of the theoretical framework is followed by analysis. The corpus is formed by transcribed versions of twenty homilies delivered in Spanish in the Basilica of Our Lady of Guadalupe in Mexico City in 2012, and twenty homilies delivered in Portuguese in the Sanctuary of Our Lady of Fátima between 2010 and 2012. The following exponents of integrative function are highlighted: grammatical person, universal quantifiers, temporal and spatial deixes, addressative forms, explicit references to the community and questions. As for the persuasive function, exponents of deontic modality – directive and commissive speech acts – are analyzed. Furthermore, there is an explanation of the manner in which epistemic modality and evidentiality are reflected in the corpus, with emphasis placed on the role of quotativity. The persuasive value of repetition, questions, the lexicon and oppositions (which contrast two opposite ideas or attitudes) are also described. Finally, an attempt is made to draw the boundaries of the genre of the sermon, comparing it with political discourse.

El objetivo de la tesis es analizar las funciones integradora y persuasiva del discurso homilético desde la perspectiva pragmalingüística y demostrar que las dos funciones son de igual importancia. Así, se abandona la perspectiva rétorica y oratórica, predominante hasta ahora en los estudios dedicados a los sermones. Después de presentar el marco teórico se pasa a la parte analítica. El corpus está formado por las versiones escritas de veinte homilías en español pronunciadas en la Basílica de Guadalupe en la Ciudad de México en 2012 y veinte homilías en portugués pronunciadas en el Santuário de Nossa Senhora de Fátima entre 2010 y 2012. En cuanto a la función integradora, se destacan: la persona gramatical, el cuantificador universal, la deixis temporal y espacial, las formas de tratamiento, las referencias explícitas a la comunidad, las preguntas. Respecto a la función persuasiva, se analizan los exponentes de la modalidad deóntica: los actos de habla directivos y compromisorios. Además, se explica cómo se manifiestan en el corpus la modalidad epistémica y la evidencialidad, destacándose el papel de la cuotatividad (las citas) y se describe el valor persuasivo de las repeticiones, las preguntas, el léxico y las oposiciones (que contrastan dos ideas o actitudes opuestas). Finalmente, se intenta trazar los límites del género del sermón, comparándolo con el discurso político.
The pragmalinguistic analysis of sermons based on texts in Spanish and Portuguese
Análisis pragmalingüístico de sermones en base a textos en español y en portugués
Wydział Neofilologii: Instytut Filologii Romańskiej
Keywords: pragmalingwistyka; akty mowy; funkcja perswazyjna; funkcja integracyjna; dyskurs homiletyczny; modalność; ewidencjalność; pragmalinguistics; speech acts; persuasive function; integrative function; homiletic discourse; modality; evidentiality; pragmalingüística; actos de habla; función persuasiva; función integradora; discurso homilético; modalidad; evidencialidad