Spór na linii Unia Europejska–Stany Zjednoczone o amerykańską ustawę antyinflacyjną - Kiwerska, Jadwiga (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2024)
Elementem składowym wspólnoty transatlantyckiej, obok aspektów politycznych i bezpieczeństwa, są też kwestie gospodarcze i handlowe, które ostatnio stały się przyczyną narastającego sporu na linii USA-Unia Europejska. U podstaw obecnych napięć leży przejęta w 2022 r. amerykańska ustawa antyinflacyjna (Inflation Reduction Act) zakładająca ulgi podatkowe i przyznanie korzyści/dotacji amerykańskim firmom z produkcją o charakterze ekologicznym, inwestującym na terytorium USA. W Europie uznano, że jest to działanie protekcjonistyczne i nieuczciwa konkurencja. Najbardziej zagrożone poczuły się Niemcy i Francja. W reakcji na działania administracji Bidena także po stronie UE pojawiły się sugestie subsydiowania własnego przemysłu, co – łamiąc zasady wolnego handlu - w sumie mogło doprowadzić do „wojny na subsydia”. Podjęto także rozmowy, w których UE liczyła na uwzględnienie przez USA jej zastrzeżeń. Mimo deklarowanej po obu stronach woli negocjacyjnej nie udało się osiągnąć porozumienia. A component of the transatlantic community, in addition to political and security aspects, are also economic and trade issues, which have recently become the cause of a growing dispute between the US and the European Union. At the root of the current tensions is the US Inflation Reduction Act, adopted in 2022, which provides for tax breaks and the granting of benefits/ subsidies to US companies with green production investing in the US. In Europe, this was considered to be protectionist and unfair competition. Germany and France felt the most threatened. In response to the Biden administration’s actions, there were also suggestions on the EU side to subsidize its own industry, which – in violation of free trade principles – could actually lead to a “subsidy war”. Trade talks were also held in which the EU hoped that the US would take its concerns into account. Despite the declared willingness to negotiate on both sides, no agreement could be reached.
Dispute Between the European Union and the United States over the US Inflation Reduction Act
Keywords: UE; USA; Niemcy; Francja; ustawa antyinflacyjna; protekcjonizm; wojna na subsydia; EU; Germany; France; Inflation Reduction Act; protectionist; subsidy war