Teoria sekurytyzacji i konstruowanie bezpieczeństwa - Fijałkowski, Łukasz (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2012)
Teoria sekurytyzacji stanowi współcześnie jedno z ważniejszych podejść w studiach nad bezpieczeństwem międzynarodowym. Jest ona wykorzystywana zarówno w debacie teoretycznej na temat bezpieczeństwa, jak i analizy praktyki międzynarodowej w tym zakresie. W przypadku teorii sekurytyzacji, ukształtowanej w ramach tzw. szkoły kopenhaskiej, można mówić o nowym podejściu do bezpieczeństwa, starającym się jednak równocześnie utrzymać jego analityczną użyteczność. Obiektem analizy jest nie tyle stan, ale przede wszystkim proces konstruowania „bezpieczeństwa”. Teoria ta koncentruje się na intersubiektywnym procesie włączania/wyłączania niektórych zagadnień do sfery bezpieczeństwa. Teoria sekurytyzacji stara się skupiać na praktyce sekurytyzacji, odpowiadając na pytania kto „sekurytyzuje”, w jakich kwestiach, w imieniu kogo/czego, dlaczego, z jakim skutkiem , i w jakich okolicznościach.

Theory of securitization is one of the most significant approaches to security in recent de - cades. It is used in the theoretical debate on the very nature of security and in the analysis of the security practice. The concept of securitization, associated with the so called Copenhagen School, is an attempt to conceptualize the security in a new way, without losing its analytical utility. The main object of investigation is the process of constructing the security as an intersubjective process of including/excluding the issues into/from the security sphere. Security is treated as a speech act, and the theory is aiming to gain the understanding who is securitizing, what issues are securitized, who is a referent object, why, with what results and under what conditions.
Theory of Securitization and Security Construction