Historie "Innego"? Międzykulturowy wymiar szkolnej narracji historycznej w świetle wyników badań jakościowych polskich podręczników do nauczania/uczenia się historii (historia, historia i społeczeństwo, plastyka) - Budzińska, Justyna; Skórzyńska, Izabela; Michalski, Maciej (Wydawnictwo Akademii Pedagogiki Specjalnej, 2017)
Podstawowym celem artykułu jest prześledzenie sposobu prezentacji treści międzykulturowych w wybranych podręcznikach do nauczania/uczenia się historii, historii i społeczeństwa oraz plastyki dla poziomu ponadgimnazjal- nego. Podstawą opracowania jest analiza ilościowo-jakościowa wybranych pod- ręczników – tekst główny, poboczny, materiał ikonograficzny według wybra- nych kategorii analitycznych – realizowana w ramach ogólnopolskiego projektu „Gender w podręcznikach”, poszerzona i pogłębiona na potrzeby niniejszego artykułu.
Keywords: szkolna edukacja historyczna; wielokulturowość; międzykulturowość; szkolna narracja historyczna; podręczniki