Kwestia bezpieczeństwa zbiorowego w Lidze Narodów w latach 1919-1946. Próba bilansu - Sierpowski, Stanisław (My University, 2021)
Celem opracowania jest próba realistycznego spojrzenia na sytuację okalającą Ligę Narodów oraz zrównoważonej oceny jej zakładanych celów oraz obiektywnych możliwości. Jest to jednocześnie planowane zakończenie książki pt. Liga Narodów w latach kryzysu 1929 1946, Z której kilka fragmentów zostało udostępnionych jako preprint w AMUR. Nacisk został położony na odpowiedzialność mocarstw za rozwój idei bezpieczeństwa zbiorowego, którego dotkliwy niedostatek odczuwały zwłaszcza społeczeństwa Europy, Południowej Ameryki oraz Azji.
The issue of collective security in the League of Nations in the years 1919-1946. Balance sheet attempt ;La question de la sécurité collective dans la Société des Nations dans les années 1919-1946. Tentative de bilan
Keywords: Liga Narodów; bezpieczeństwo zbiorowe; polityka mocarstw