Państwa nieuznawane w badaniach analityczno-prognostycznych rynku paliwowo-energetycznego Południowego Kaukazu. Zaopatrzenie energetyczne Osetii Pd. i Abchazji vs. Republiki Górskiego Karabachu - Kwiatkiewicz, Piotr (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM, 2022)
Kaukaz Południowy i badania nad jego gospodarką niosą za sobą trudności wynikające ze specyfiki politycznej tego regionu. Konflikt zbrojny między Armenią i Azerbejdżanem, ograniczone relacje z otoczeniem zewnętrznym – Armenia–Turcja, Gruzja–Rosja; nie sprzyjają wymianie handlowej i transparentności zawieranych transakcji. Wyzwanie dla poszukiwań naukowych stanowi istnienie tzw. państw nieuznawanych. Nie sposób określić precyzyjnie wielkości konsumpcji paliwowej czy zużycia energii elektrycznej, gdyż nie są zaopatrywane energetycznie przez państwa, w których granicach de jure są położone. Ich legalna przynależność nie pozwala by były pomijane we wszelkiego typu zestawach, co rzutuje na wyniki końcowe poszukiwań analityczno-prognostycznych w obszarze energetyki, które są zależne od jakości przekazywanych danych oraz trafności prognoz rozwoju gospodarczego. Omawiane przykłady Abchazji i Osetii Pd. oraz Republiki Górskiego Karabachu są tego dowodem. Zestawienie tych dwóch przypadków pozwala wyeksponować różnice między nimi.

The Southern Caucasus and its economic research entails difficulties due to the political uniqueness of the region. Armed conflicts between Armenia and Azerbaijan and limited relations with the external environment of Armenia–Turkey and Georgia–Russia do not favor trade and transparency of concluded transactions. The existence of the so-called unrecognized countries poses a challenge to scientific research. It is impossible to determine precisely the amount of fuel consumption or electricity consumption, because they are not supplied by the countries within which they are located. Their legal affiliation does not allow them to be omitted in all types of sets, which affects the final results of analytical and prognostic research in the field of energy, which depend on the quality of data and economic development forecasts accuracy. The examples of Abkhazia, South Ossetia, and the Republic of Nagorno- Karabakh are proof of this. The combination of these two cases makes it possible to highlight the differences between them, which result from a different approach to the issue of meeting the energy needs of the local population by their home countries.
Unrecognized Countries in the Analytical and Prognostic Research of the South Caucasus Fuel and Energy Market. Energy Supply of Ossetia South and Abkhazia vs. The Republic of Nagorno-Karabakh
Keywords: ropa naftowa; gaz ziemny; energetyka; elektrownie; hydroenergetyka; energetyka wiatrowa; Kaukaz Pd.; Osetia Pd.; Abchazja; Republika Górskiego Karabachu; crude oil; natural gas; electricity; power plants; hydroelectricity; wind power; South Caucasus; Armenia; Georgia; Azerbaijan; South Ossetia; Abkhazia; the Nagorno-Karabakh Republic