Traktat Lizboński a wspólnotowe wartości europejskie - Banaszak, Maciej (Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM, 2010)
Coraz częściej w dyskursie politycznym i naukowym, w kontekście funkcjonowania Unii Europejskiej, podnoszony jest problem występowania „deficytu demokratycznego”. Tymczasem, Unia jest postrzegana jako strażniczka wartości demokratycznych i zarazem ich promotorka na kontynencie, jak i poza nim. W artykule przedstawiono dwa punkty widzenia tegoż problemu, w szczególności zaś omówione zostały środki podejmowane w celu zwalczania „deficytu demokratycznego” i wyeliminowania jego negatywnych konsekwencji. W aspekcie historycznym – poczynając od Traktatów Założycielskich, poprzez powszechne wybory do Parlamentu Europejskiego oraz inne formalne rozwiązania – przedstawiono zmianę sposobu dystrybucji władzy wewnątrz UE, mającego doprowadzić do wzrostu jej demokratyczności, kładąc nacisk na postanowienia Traktatu Lizbońskiego.
The Treaty of Lisbon and the common European values
Keywords: Deficyt demokarcji; Unia Europejska; Dystrybucja władzy wewnątrz Unii Europejskiej; Traktat Lizboński