Wymiar lewica-prawica w Polsce - podziały ideologiczne w polskim społeczeństwie - Patkowska – Pająk, Beata (Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM w Poznaniu, 2010)
Można powiedzieć, że polskie społeczeństwo, mimo pewnego chaosu panującego na polskiej scenie politycznej, stosunkowo dobrze potrafi kategoryzować partie polityczne w zakresie ich orientacji na wymiarze lewica-prawica, około 2/3 społeczeństwa potrafi również na tym wymiarze określić swoje własne poglądy. Natomiast czymś, co odróżnia polskie społeczeństwo od społeczeństw Europy Zachodniej, jest brak powiązania pomiędzy położeniem w strukturze społecznej a wyznawaną ideologią, a także niewielkie znaczenie kwestii ekonomicznych w identyfikacji na wymiarze lewica-prawica. Pojawienie się dwóch silnych partii określających siebie jako prawicowe (PO i PIS) i osłabienie lewej strony sceny politycznej spowodowało, iż ta tendencja uległa wręcz nasileniu w ostatnim okresie.

Despite a certain degree of chaos characterizing the Polish political arena, Polish society can be said to be capable of relatively accurate categorization of political parties with respect to their position in the left – right spectrum; two thirds of society are also able to identify their own views in this respect. What differentiates Polish society fromWestern European societies, though, is the lack of correlation between ones’position in the social structure and ideology, as well as the negligible importance of economic matters in one’s identification as a left – right winger. The emergence of two strong political parties referring to themselves as right-wing (Civic Platform – PO and Law and Justice – PiS), accompanied by the weakening of the left of the political arena in Poland has resulted in this tendency becoming even stronger.
The Criterion of the Left and the Right - Ideological Divisions in Polish Society
Keywords: polskie partie polityczne; prawica; lewica